Line Omland Eilevstjønn (t.v.) og Tone Tveit tok på vegne av VTB-redaksjonen imot gullprisen då det var prisfest i Telemark journalistlag fredag.
Line Omland Eilevstjønn (t.v.) og Tone Tveit tok på vegne av VTB-redaksjonen imot gullprisen då det var prisfest i Telemark journalistlag fredag. Foto: Anne Cathrine Syvertsen, Telemark journalistlag

Journalistgull til VTB-redaksjonen

Redaksjonen i Vest-Telemark blad mottok fredag kveld den gjevaste journalistprisen i Telemark for artikkelserien «Me har ingen å miste».

I ei rekke artiklar i fjor haust sette Vest-Telemark blad søkjeljoset på ukulturen fyllekøyring. I november blei det dessutan gjeve ut ei ekstraavis om temaet. Artikkelserien blei fredag heidra med gull då Telemark journalistlag hadde prisfest.

I grunngjevinga frå juryen heiter det mellom anna:

«Noen ting lever vi med hver dag – i generasjoner, men snakker aldri eller sjeldent om. Desto mindre lokalsamfunnet er, jo vanskeligere er det å bryte tabuer og snakket høyt om såre ting. Men det er rett og slett utrolig viktig, nesten litt undervurdert og definitivt en del av vårt samfunnsoppdrag som journalister å løfte frem, sprenge tabuer og å snakke høyt om dem. Bare slik kan man gjøre en forskjell. De fleste nyhetssaker bare passerer. En ny dag kommer alltid – med nye saker. Og juryen har i flere innsendt bidrag savnet nettopp at det brukes ekstra tid på mye av tematikken som bare farer forbi. Ofte kan det hjelpe med bare en halv dag ekstra – eller en liten uke. Eller måneder, som her. Det er et tøft og tydelig valg - særlig for en redaksjon med få folk og relativt lite ressurser.»

Dødsulykka på Fyresvatn i fjor sommar rysta eit heilt lokalsamfunn i Vest-Telemark. I eit lesarinnlegg i VTB tok ei mor i sorg eit oppgjer med haldningar til promillekøyring og kva mangel på politi i bygda gjer i eit samfunn. «Historier fra den vonde virkeligheten, fra en mor i sorg» var det mest leste av alt som blei publisert på vtb.no i 2018.

«Det ble startskuddet for et redaksjonelt maratonløp. En liten avisredaksjon sto sammen om å flytte grenser - og bredden i saker og caser er etter juryens mening komplett: Pensjonerte lensmenn, folkemøter med forebyggende tiltak, leserinnlegg fra ungdom som sier ifra, dedikert ekstrautgave viet til tematikken, kreative forsider, dypdykk i lov og politikk, brutale vitnesbyrd fra gamle og nye «syndere», engasjerende Facebook-filmer og flere tydelige reportasjegrep. Serien av saker får bokstavelig talt med seg alle i redaksjonen, som både skriver innhold og faktisk deler sine egne historier. Årets høyest hengende pris går til et produkt som skaper et livsviktig engasjement både i redaksjonen og i lokalsamfunnet,» argumenterer juryen som har bestått av Jo Vemund Svendsen, Kjersti Veel Krauss og Ole N. Olsen.

Det er tredje gong sidan 2015 at VTB mottek den mest prestisjetunge journalistprisen i regi av Telemark journalistlag.

Vigdis Hella, Ørnulf Holen og fotograf Ørjan Madsen i TA fekk sølv for deira arbeid med artiklar om mobbing over fleire saker i avisa.

Det blei dela ut heiderleg omtale til Fredrik Nordahl og Per Arne Rennestraum (Varden) for dei mange sakene om «stengte dører i Porsgrunn kommune», Stian Wåsjø Simonsen og Martin Torstveit (NRK) for forteljinga om «Barna som forsvant», frilansaren Bjørn Harry Schønhaug (TA) for bildet «Osebro brenner» og Anne Lognvik (NRK) for dokumentaren «Vinje rocker».