Argumentasjon for videre opprettholdelse for drift av Arendal fengsel, avdeling Fyresdal

Ytring

Dette skriv er skrevet av insatte ved avdeling Kleivgrend Arendal fengsel og vil prøve å få belyst viktigheten med å opprettholde driften her.

En ubetinget fengselsstraff fått av norsk rettsapparat må gjennomføres, men det bør også kunne gjennomføres i fengsler uten høye murer og gjerder for de som trenger den type soning.

Artikkelen held fram under annonsen.

Som innsatt med familie og barn er det viktig at de pårørende som sitter på utsiden og ser deres nære far, bror, søster, datter eller sønn har det greitt mens de avsoner en fengselsstraff, og ikke vondt og trist for begge sider.

Mulighetene ved soning i Kleivgrend Fyresdal er gode, med tett oppfølging fra betjenter og muligheten til å få noe ut av fengselsoppholdet.

Det er muligheter her som skoletilbud for de som har «droppet ut» av muligheter de tidligere har hatt og muligheter til å fullføre dette her.

Det gis også mulighet for kurs og opplæring for truck, lift og flere typer anleggsmaskiner da man også får førerkort som blir tatt med videre etter endt soning og har muligheter til å fronte livet på utsiden med muligheten til å få en jobb og leve et normalt liv med lønnet arbeid uten et kriminelt liv.

Ved soning i et ordinært fengsel med høye murer og sammen med tunge harde kriminelle er ikke denne muligheten til stede og den psykiske påkjenningen er veldig mye tøffere og den gode tette oppfølgingen fra fengselsbetjenter ikke er mulig lengre.

Hvis man har for mye kontakt med betjenter i et lukket fengsel blir dette lagt merke til av andre innsatte og man kan få rykte på seg som «tyster».

En isloering fra betjenter og andre er gjerne det som skjer hvis man er ung og uerfaren som innsatt og den psykiske helsetilstanden blir forverret.

Det som da skjer er at man trekker mot de «kule» fangene som har mer makt enn andre fanger og vil ledes inn på andre veier enn de ellers ville valgt. En introduksjon for vold, narkotika og trusler er vanlig for selv å være en av de «tøffe kule» fangene og gjerne få den beskyttelse og respekt man føler man må ha for å kunne gjennomføre og kall det gjerne overleve en straff i et lukket fengsel for selv å unngå trusler og juling daglig.

Artikkelen held fram under annonsen.

Å legge ned en så bra og god plass som Kleivgrend til fordel for store lukkede nye fengsler vil gi en negativ effekt og vil skade flere av de unge og svakere innsatte enn det vil hjelpe og bli bedre.

Det er ikke alle som er like sterk i psyken og kan takle dette og da er muligheten for en annen type soning som Kleivgrend tilbyr et mye bedre tilbud.

En kortere dom for mindre kriminelle handlinger eller kjøring i påvirket tilstand kvalifiseres gjerne ikke for lukkede fengsler da disse personer gjerne er veldig unge og ikke rehabiliteres som det gjøres ved en soning i en mer åpen soningsplass.

Hensikten må jo være å få kriminelle gjennom soning og gjerne et ønske om en rehabilitering av enkelte individer og spesielt unge.

Når innsatte har besøk kan man sitte inne i koselige besøksrom eller sitte ute på benker under åpen himmel uten murer og gjerder. Dette sender en positiv effekt til innsatte samt besøk, spesielt barn som kan se at en far eller familie har det greit og at det ikke er «fæle og strenge» vakter som vokter deres far eller familiekjære.

Å legge ned en så bra og god plass som Kleivgrend til fordel for store lukkede nye fengsler vil gi en negativ effekt og vil skade flere av de unge og svakere innsatte enn det vil hjelpe og bli bedre.

Vi håper at dette skrivet vil gi et håp og en mulighet for at Kleivgrend vil fortsette å bestå, og gi videre håp om et normalt og bedre liv etter endt soning.

Dette skriv er skriv er skrevet med klump i halsen, men med et håp.

Artikkelen held fram under annonsen.

mvh

Innsatte i Kleivgrend