Burde kraftkommunen Vinje gi lokal strømstøtte også til hytteeiere?

Viser til oppslag i media om at kraftkommuner, som for eksempel nabokommunen Tokke, gir strømstøtte (pristak) til både bedrifter, innbyggere og hytteeiere.

Vinje kommune er Norges 4. største hyttekommune med ca 5.000 hytter, hvor hytteeiere i stor grad bidrar til både kommunekasse og til det lokale næringsliv. Vinje kommune er også en rik kraftkommune, på lik linje med Tokke kommune, men har ikke tilbudt en lignende støtte.

Artikkelen held fram under annonsen.

Burde de det?

Som hytteeier så har jeg en viss forståelse for argumentene om at hytte er luksusgode, «har man hytte, så har man råd til å betale strømmen også», husholdningene som trenger det mest, ikke kommunens oppgave osv. Med utgangspunkt i samme type argumenter vet man at dagens regjering ikke vil komme hytteeiere i møte med noen strømstøtte.

Jeg mener argumentasjonen er unyansert, og egentlig en myte. Det er ikke bare «rikinger» på fjellet – De fleste er «vanlige folk», dvs vanlige familier, barnefamilier, pensjonister, og andre – som innenfor en normal familieøkonomi har funnet rom for å ha hytte.

De siste ukene har spotprisen i Rauland ligget på 4-7 kr per kw/t, og mest sannsynlig vil prisen også stige utover høsten og vinteren. I ettermiddag, 22.08.22, vil den være på 7,60 kr.

I desember 2021 hadde vi en strømregning på ca 3.500 kr (1.500 kw/t) hvor prisnivået allerede var høyt. I samme periode ble det også lagt igjen mange tusen kroner i det lokale næringslivet (Mat, skisenter, tjenester osv). Med dagens strømpriser ville samme strømforbruk koste ca 10-12.000kr. DET tror jeg de færreste hadde tatt hensyn til, eller har råd til innenfor en vanlig familieøkonomi. Som en konsekvens av dette tror jeg mange vil velge å ikke benytte hytten utover høsten og vinteren. Det vil få store konsekvenser lokalt.

Tilbake til spørsmålet om Vinje Kommune burde komme med en lokal strømstøtte?

JA, mener jeg, og ikke bare til innbyggere og næringsliv, som ordføreren planlegger. Jeg mener at en lokal strømstøtte til hytteeiere også vil være i kommunens og alle innbyggeres interesse. Man kan jo forestille seg hva konsekvensene blir for lokalt næringsliv hvis hytteeiere velger å ikke benytte seg av hyttene gjennom vinteren.

At Tokke gir strømstøtte til alle er ikke ett argument i seg selv, men Vinje kommune er også en rik kraftkommune, som har enorme ekstrainntekter som følge av de økte prisene. Vinje er en såkalt konsesjonskommune, med gunstige konsesjonsavtaler. Det innebærer at de som eier kraftverkene i de aktuelle kommunene plikter å selge 10% av kraften til kommunen til selvkost (ca 12 øre per Kw/t).

Artikkelen held fram under annonsen.

Det sikrer billig kraft til kommunen, men mye av konsesjonskraften benyttes ikke i kommunen, men selges på det åpne markedet. Den økonomiske betydningen av konsesjonskraftavståelsen tilsvarer differansen mellom prisen på kraft i markedet og prisen på konsesjonskraft. Vinje Kommune får dermed i dagens situasjon enorme ekstrainntekter. I praksis betyr dette at det meste av en regning på 10-12.000 kr faktisk går direkte til kommunen.

Hvis hytteeierne blir hjemme, så vil det med dagens priser eksempelvis koste ca 4-5.000kr (700 kw/t) per måned å holde hytten frostfri, sammenlignet med 10-12.000 kr (1.500kw/t) hvis man bruker eller leier ut hytten jevnlig. Hvorfor heller ikke gi deler av inntektene på 10-12.000kr i strømstøtte? Da vi vil hyttene bli brukt, og samtidig bidra til at aktiviteten opprettholdes for næringslivet i kommunen. Altså egentlig en vinn-vinn situasjon.

Ordføreren argumenterer med at dette ikke er en kommunal oppgave. I høyeste grad, mener jeg. For det første er det ikke noe prinsipiell forskjell på lokale innbyggere og hytteeiere når det gjelder lokal strømstøtte. Vi har alle fast eiendom i kommunen, bruker strøm og bidrar til aktivitet i kommunen. For det andre, så vil som nevnt en lokal strømstøtte til hytteeiere bidra til å opprettholde aktiviteten i kommunen gjennom vinteren. Lokal strømstøtte kun til innbyggere og næringsliv hjelper ikke hvis kundegrunnlaget for næringslivet, og i verste fall jobbene, blir borte.

Mitt håp er at både politikere og eventuelt innbyggerne i kommunen ser utfordringene jeg har beskrevet, og vil endre sitt syn på strømstøtte til oss som har hytte. Håper også at næringslivet selv kommer på banen. Vi ønsker alle det beste for kommunen - både politikere, innbyggere, hytteeiere og næringsliv.

Marius Baade

hytteeier i Vinje kommune