Det har allereie dukka opp soppar som kantarell rundt omkring, særleg på Austlandet, ifølgje soppekspert. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB / NPK

Soppekspert: Glimrande forhold for sopptur i år

Soppsesongen i år er allereie i gang. Og i år er det særs gode forhold for sopptur, seier soppekspert.

– Det har vore ein varm og tørr forsommar, som har vorte etterfølgd av rikeleg med nedbør. Dette gir gode forhold for soppen, og det blir glimrande i år, seier biolog og soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen til NTB.

Kantarell og steinsopp er blant favorittane for soppentusiastar, og desse soppane har allereie dukka opp fleire stader i landet, seier Jenssen.

Artikkelen held fram under annonsen.

– Eg har gått mykje rundt i Oslo-området og sett at det har byrja å dukke opp. Men eg ser også på nettet at det tikkar inn bilete herfrå og derfrå.

– Det står godt til der ute, seier han.

Glad for regn

Juni månad baud på fleire varmerekordar og var usedvanleg tørr. Dermed blir det varmt i jordbakken, og soppane utviklar seg før det blir behov for vatn.

– Og vatnet har jo den siste tida komme i rikelege mengder på Austlandet og lenger nord. Det er litt tørt nordpå akkurat no, men det pleier dei ikkje å ha nokon problem med, ler Jenssen.

I desse sommartider kan regnvêr ofte bli knytt til at badeturen blir avlyst og ein viss skuffelse over at ein må halde seg innandørs. Men slik er det ikkje heilt for soppentusiastane, forklarer Jenssen.

– Vi blir lykkelege og seier «endeleg»! Alt vêr er eit godt soppvêr. Nokre av dei mest entusiastiske soppentusiastane plukkar til og med soppane som berre kjem når det er vått, gelésoppar. Så akkurat no er det kjempesesong for dei aller særaste entusiastane.

– Et berre sopp du kjenner

Han seier at det er litt tidleg for den store matfangsten enno. Det er først i september at det verkeleg bognar og soppane skyt opp av bakken for alvor.

– Men eg ville likevel teke med meg eisamanleggbar korg dersom eg skulle ut i skogen no. Eg har sett bilete av ganske store førekomstar.

Artikkelen held fram under annonsen.

Han ber likevel folk vere merksame på kva slags sopp dei plukkar.

– Et berre dei soppane du kjenner, og bruk ein soppkontroll viss du er tvil, lyder rådet frå Jenssen.

Førespurnader om giftig sopp

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser til NTB at dei har fått inn nokre meldingar om barn som har smakt på giftig sopp så langt i år, men tala er ikkje utanom det vanlege.

Dersom nokon har fått i seg ein sopp dei trur kan vere giftig, så skal dei ikkje kaste soppen, forklarer avdelingsdirektør Mari Tosterud i Giftinformasjonen.

– Då har vi ikkje høve til å finne ut kva det er. Putt soppen i handa, ta bilete av den nedanfrå og ovanifrå og hugs kvar den vart plukka. Då kan ein ringje oss for å få hjelp, seier Tosterud.

(©NPK)

Soppsesongen er i gang og ligg an til å bli veldig bra, ifølgje soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen. NB: Soppane på biletet er av arten brun flugesopp.Foto: Trond Reidar Teigen / NTB / NPK