Fekk pris for historieforteljing: – Historia rører oss sterkt

VTB-journalist Kari Smeland fekk heiderleg omtale i kategorien Årets historieforteljing då landets lokalaviser var samla i Tromsø i helga.

Årets historieforteljing var ein nyoppretta pris i år. Det kom inn nesten 50 bidrag. Det blei delte ut to heiderlege omtaler og ein hovudpris. Kari Smeland og Vest-Telemark blad fekk heiderleg omtale for saka «Me får aldri Henrik tilbake, men ingen andre bør oppleve det me har opplevd».

Her kan du lese heile saka. Open for alle.

Artikkelen held fram under annonsen.

Les også
– Me får aldri Henrik tilbake, men ingen andre bør oppleve det me har opplevd

Heile grunngjevinga frå juryen:

«I 2022 omkom 118 personer i trafikken i Norge. Noen av disse på grunn av ruskjøring. Hvorfor skjer dette igjen og igjen, og hva kan vi gjøre for å hindre at liv går tapt i unødvendige hendelser? Hvordan kan vi som enkeltmennesker ta ansvar?

Vest-Telemark blad trenger inn i ei krevende felt der mange i lokalsamfunnet er rammet. Hva er fellestrekkene ved de mange ulykkene? Hvilke holdninger har innbyggerne? Og hva skal til for at færre liv går tapt på denne måten?

Avisa kjører en rekke saker med mange kilder og historier som for mange er en vekker. Likevel skjer det igjen.

Redaksjonen går tettere på. En hardt rammet familie stiller opp. Sønnen i huset, broren og kameraten til de mange er borte. Uten å bli sentimental har foreldrene et tydelig budskap. Neste gang er det du som skal si nei eller ta bilnøklene fra folk som vil sette seg bak rattet i påvirket tilstand.

Saken om Henrik hadde ikke vært mulig uten godt kildearbeid. Opplevelsene og sorgen til Henriks nærmeste, og ikke minst deres gode minner, også i form av bilder, gjør at historien berører oss sterkt. Saken er gjennomarbeidet og godt fortalt.

Med slike historier gjør Vest-Telemark blad sitt for å påvirke leserene til å endre holdninger og i beste fall endre en dårlig kultur gjennom å gjenta hva som står på spill. Der kan en god lokalavis gjøre en forskjell, kanskje på liv og død.»

I juryen sat Solveig Husøy frå redaktørforeininga, Asbjørn Leirvåg frå Senteret for undersøkande journalistikk (SUJO) og Grethe Gynnild-Johnsen, tidlegare NRK-direktør.

Artikkelen held fram under annonsen.

Les også
Journalistgull til VTB-redaksjonen

Sogn Avis blei kåra til årets lokalavis på landsmøtet i Tromsø der om lag 200 lokalavismedarbeidarar var samla.

Store planar

VTB-redaktør Øystein Øygarden blei gjenvalt som styreleiar i Landslaget for lokalaviser. Han har med seg Tone Sidsel Sanden, Dølen, (nestleiar), Camilla Skaar, Hordaland Folkeblad, (nestleiar), Knut Martinsen, Avisa Hemnes, Trude Hiller, Steinkjer-Avisa, Svend Arne Vee, Firdaposten og Lillian Holden, Hallingdølen.

Laurdag presenterte LLA nye store planar om samarbeidande journalistikk, der dei meir enn 100 avisene tilknytt LLA skal stå saman om felles research og datajournalistikk. Samarbeidet skal inspirere og gi lokalavisene tilgang til godt stoff om levande lokalsamfunn. Fram mot LLAs jubileumslandsmøte på Voss i 2026, skal avisorganisasjonen også ha ein lokalavisstafett som skal synleggjera kor avgjerande det er med redaktørstyrte lokalaviser. Arbeidet med samarbeidande journalistikk, og LLAs øvrige jubileumsaktivitetar, blir ei oppfølging av «Den store folkevandringa» som lokalavisene, LLA, Senter for undersøkande journalistikk (SUJO) og NRK stod bak for eit par år sidan.