– For ikke så lenge siden ble det sendt nynazistiske flygeblad rundt i postkassene i Seljord. Polenturen endret synet til mange rundt akkurat det her med rasisme. Man innser hvor stor skade hat kan gjøre. Derfor tror jeg det er utrolig viktig å fortsette med disse turene, skriv Malin Tengren Person.
– For ikke så lenge siden ble det sendt nynazistiske flygeblad rundt i postkassene i Seljord. Polenturen endret synet til mange rundt akkurat det her med rasisme. Man innser hvor stor skade hat kan gjøre. Derfor tror jeg det er utrolig viktig å fortsette med disse turene, skriv Malin Tengren Person. Foto: Privat

«Jeg håper så inderlig at dere fortsetter å arrangere Polenturer. Disse turene er verdt så mye.»

Jeg har fått høre at det er fare for at Polenturen blir nedlagt. Dette syns jeg er utrolig leit, for denne turen er så unik og lærerik! Dette vet jeg at jeg ikke er alene om. Denne klasseturen er så utrolig viktig på mange forskjellige måter!

Jeg husker at det var først når klassen min reiste til Polen, at jeg ble ordentlig trygg på alle i klassen min. Jeg ble kjent med mange som jeg ikke hadde snakket så mye med tidligere. Det ble mye enklere å snakke med de andre elevene, samt lærerene. Man føler seg egentlig litt som en storfamilie på tur. Det å føle seg trygg på de andre i klassen, hjelper skikkelig mye når det gjelder læring på skolen. Jeg tror jeg snakker for veldig mange når jeg sier at det ikke er så stas å stå framfor mange mennesker du ikke føler du kjenner eller kanskje er litt utrygg på, når du for eksempel skal ha framføring på skolen. Derfor hjalp det veldig å bli bedre kjent med alle, og man følte seg så mye tryggere.

Ikke bare ble man tryggere på alle rundt seg, men man fikk også oppleve så utrolig mye! Man fikk reise rundt i mange land, og det er ikke alle som har mulighet til det ellers. Jeg har aldri vært en som reiser mye rundt, så det gjorde turen ekstra gøy og spesiell.

Sist, men ikke minst, så er turen veldig lærerik. På mange måter. Man lærer å ha ansvar, å møte opp til hver og en tid, og man lærer å passe på hverandre og ta vare på hverandre. Men man lærer så mye mer enn dette. Man lærer om andre verdenskrig på en måte som gjør at man faktisk forstår og innser at det som skjedde var virkelighet. Når man sitter å lærer om dette i klasserommet, er det ikke like lett å pusle puslespillet og forstå at dette faktisk skjedde. Det er så vanskelig å forstå at noen kan gjøre så grusomme ting mot andre. Når man faktisk ser plassene hvor alle disse grufulle handlingene skjedde, og hører enda flere tragiske historier, det er først da man forstår. Det er da man innser at det som skjedde, faktisk skjedde. Alle brikkene i puslespillet kommer på plass. Og alt man får høre og se, forandrer tankegangen din helt og gjør et skikkelig inntrykk på deg.

For ikke så lenge siden ble det sendt nynazistiske flygeblad rundt i postkassene i Seljord. Polenturen endret synet til mange rundt akkurat det her med rasisme. Man innser hvor stor skade hat kan gjøre. Derfor tror jeg det er utrolig viktig å fortsette med disse turene, og spre budskapet videre til den yngre generasjonen. Fremtidens generasjon!

Jeg håper så inderlig at dere velger å fortsette å arrangere Polenturer, og at dere ikke kutter det ut. Disse turene er verdt så mye. Elevene lærer utrolig mye mer da, enn de gjør når de sitter stille i klasserommet og leser bøker. Håper dere tar dette brevet seriøst, og at dere revurderer tanken om å nedlegge Polenturen.

Malin Tengren Person,

tidligere elev ved Seljord ungdomsskole