En takk fra russen

Ein takk frå russen. Foto: Privat

Russetiden ved Vest-Telemark vidaregåande skule ble ikke helt som forventa for oss i 01-kullet. De aller fleste av oss har planlagt denne tiden som skulle være høydepunktet på videregående, i nesten 3 år. 3 år med dugnad og diskusjoner, og ikke minst fellesskap. Jeg tror planleggingen av den fremtidige russetiden brakte oss sammen på en helt spesiell måte. Vi lærte å kjenne de fleste sidene til hverandre. De leie og trøtte sidene etter hardt arbeid med dugnad og salg av dopapir, de irriterte sidene når man ikke fikk det helt som man ville, og selvfølgelig de glade sidene ellers.

Russetiden skulle være den avslutningen som vi alltid kom til å huske. Vi skulle på landstreff og masse annet gøy i løpet av april og mai, men endte opp med å sitte inne mye av tiden. Heldigvis får vi en fin avslutning på det, og huske denne tiden, tviler jeg på er noe problem.

Den dagen vi fikk den store beskjeden om at skolen skulle stenges, ble alle litt fortvilet. De fleste av oss skjønte nok ikke tidligere hvor alvorlig Covid-19 er, og da vi fikk denne beskjeden, ble nok de fleste litt redde. Selv om mange var redde, prøvde vi å tenke positivt. Vi hadde utrolig mange spørsmål, men få kunne bli svart på, fordi ingen visste noe. Dagen før, ble Danmark stengt ned, og jeg og mine venner tullet om det. Nå var det vår tur. Tiden framover ble plutselig veldig uviss.

Jeg, og resten av russen ved Vest-Telemark vidaregåande skule, vil takke skolen for et fantastisk opplegg. De har fått til å snu hverdagen sin totalt rundt på bare et par dager, og gjort ting de kanskje ikke trodde de egentlig kunne. Det å klare å ha all undervisning på nettet, vil jeg si er godt gjort. Lærerne har måtte planlagt ting til punkt og prikke for at vi elever skal kunne få den beste undervisningen som er mulig i disse omstendighetene. Prøver og tentamener har måtte blitt hjemme, og jeg vet mange har hatt problemer med hjemmeundervisning og konsentrasjonen, mens mange også har forbedret karakterene sine.

Nå kan ikke jeg snakke for alle klasser ved Vest-Telemark vgs, men jeg må si at våre lærere, spesielt kontaktlærere Emilie Asplin og Erling Carlsen, har vært helt utrolige. De har fra første stund vært klare for å svare på et hvert spørsmål vi har hatt og alltid gitt beskjeder om hvordan ting ligger an. De har tilrettelagt både undervisning og arbeidsopplegg etter mer eller mindre våre ønsker, slik at det ikke har blitt for mye. Innleveringer har blitt rutine etter de to siste månedene, slik at vi faktisk har måtte gjort skolearbeid, og av dette har lærerne fått mye mer ekstra arbeid. De har jobbet sene kvelder for å være klare med det som trengs, og svarer gjerne på spørsmål 21.00 dersom det er nødvendig.

Lærerne har noen dager hatt oppmøtetidspunkt 08.15 for å gi et forsøk på å starte dagen for oss, noe som innimellom har blitt satt pris på, andre ganger ikke. Til tross for at de vet at 80% av elevene ligger nyvåkne i sengen og hører på det de har å si, står de på. Når de stiller spørsmål, er det sjeldent svar å få, og når de først får svar, høres det lang vei at personen ikke har vært lenge våken.

Nå har vi endelig fått lov til å komme delvis tilbake på skolen, og selv om det er deilig å sove lenge, er det godt med litt mer rutiner. For oss russen, er det ekstra moro å gå med russedressen når vi først kan, og det har også blitt litt feiring når som vi har lov.

Vi har merket at mange syntes synd på oss fordi vi ikke fikk den russetiden vi så for oss. Mange forteller at de håper vi får en fin siste feiring, og Kroa på Dalen spanderte pizza på hele russen 16. mai, som et lite plaster på såret. Dette ble tatt veldig godt imot av russen, og vi kunne ikke vært mer takknemlige.

Avslutningsvis vil vi gi en stor takk til Vest-Telemark vidaregåande skule for måten dere har håndtert denne tiden og alltid kommet med informasjon til oss. En ekstra takk til Emilie og Erling som både dedikerer hverdagen sin til oss, men som også stiller sterkt med 17. mai-frokost til russen! Tusen hjertelig takk til Tokke kommune som var så snille å sponse maten, og for et godt samarbeid gjennom året! Og en ekstra takk til ungdomsarbeider Tor Øystein Gravdal, for all hjelp!

Tusen hjertelig takk til alle dere som har vært der for oss og hjulpet oss, hilsen russen ved Vest-Telemark Vgs.

Artikkelen held fram under annonsen.

Marianne Haugland,

russepresident ved Vest-Telemark Vgs.