Dei som drøymer om vakre haustdager på fjellet i helga kan ha hellet på si side. Det blir derimot betydeleg kaldare på fjellet i haustferien enn det har vore den siste tida.Foto: Paul Kleiven / NTB / NPK

No snur årstida – haustferien kan kome med det første snøfallet i år

Trass i unormalt varme dagar for årstida, vil haustkulda snart omfamne Noreg for fullt. Enkelte stader truar også vinteren med å kome.

Starten av haustferien byr nemleg på det som kan bli den siste varme helga i år, ifølgje Meteorologisk institutt.

– Helga er eit flott høve til å komme seg ut å nyte dei siste varme temperaturane før årstida snur, seier vakthavande meteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB.

Artikkelen held fram under annonsen.

For sjølv om sommaren stort sett har regna bort i store delar av landet, er han etter alle solemerke over for denne gongen.

– Neste veke blir det kaldare og meir normalt haustvêr. Badesesongen er no heilt klart berre for spesielt interesserte, seier meteorologen.

Bør ha vinterdekk til hytta

Men haustferien får likevel ein knallstart for innbyggjarane i Oslo, der laurdagen vil by på både sol og plussgrader.

– Oslo får det ganske fint i helga. Der er det framleis gode temperaturar med rundt 16 grader, men laurdagen blir heilt klart finast, seier Moxnes.

– Enkelte stader på Austlandet kan det bli heilt opp mot 20 grader i helga, legg ho til.

Også til fjells ser helga lovande ut, sjølv om byfolket som skal på hytta truleg må pakke med seg både haustjakke og skjerf.

– Det har vore fine veker til fjells fordi det har vore så mildt, men til helga blir det kaldare og snøgrensa kan krype ned til 1000 meter over havet, seier meteorologen.

Ho seier derfor at det er viktig at folk hugsar å sko både føter og hjul rett for årstida.

Artikkelen held fram under annonsen.

– Dei som skal på haustferie og krysse fjellovergangar neste veke kan oppleve snø på vegen, derfor ville eg nok hatt vinterdekk om eg skulle til fjells i helga, seier ho.

Paraplyvêr i Bergen

Vêrmeldinga har derimot ingen gladnyheiter med seg til bergensarane, som truleg må hugse både gummistøvlar og paraply om dei skal gå utandørs dei neste dagane.

– Det er ikkje veldig lovande helgevêr på Vestlandet. Bergen vil vere prega av nedbør og rundt 10–12 grader, seier Moxnes.

Lenger nord er vêret litt meir vekslande, og sjølv om det er periodar med regn også i Trondheim, kan trønderane likevel få litt opphald til søndagsturen. Dei må likevel belage seg på kaldare vêr.

– Det blir mindre sannsynleg med temperaturar mellom 15 og 20 grader i oktober, sjølv om det framleis kan komme sol, seier meteorologen.

Sørlandet får ein fin laurdag, men er ikkje like heldige som Oslo og får ein del skyer på søndagen, ifølgje Moxnes.

Kan få det første snøfallet i år

Også i Nord-Noreg kjem det eit vêrskifte. For dei som har gledd seg til sol og hauststemning kan det likevel komme som eit sjokk at helga også kan kome med den første snøen.

– Det blir stadvis vinterleg i nord, seier Moxnes, som fortel at gradestokken kan søkke ned mot 0 grader i Tromsø søndag kveld.

Artikkelen held fram under annonsen.

– Med litt nedbør kan snøgrensa krype ganske langt ned mot kysten, seier ho.

– Søndag kveld kan det komme nedbør i form av sludd eller snø.

Full vinter på Svalbard

Det er likevel barnemat for innbyggjarane på Svalbard som allereie har pakka seg inn i anorakk.

– På Spitsbergen er det veldig vinterleg no og unormalt kaldt til å vere september, seier Moxnes og held fram:

– Til helga er det meldt minus 9 grader på Svalbard. Der er vinteren verkeleg fullt i gang, og det er meldt snø i morgon.

At nattefrosten berre er nokre få netter unna, er likevel noko alle nordmenn bør belage seg på, ifølgje meteorologen.

– Det blir mykje kaldare, og det vil merkast både i nord og i sør, seier ho.

V (©NTB)

Artikkelen held fram under annonsen.

Vêrvinnar i helga er Oslo, men finvêret vil ikkje vare evig. Om du føretrekkjer varmare temperaturar, kan helga vere din siste sjanse før hausten for alvor melder seg i hovudstaden.Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB / NPK
Det er ingen grunn til å pakke bort paraplyen i Bergen i helga. Der vil både laurdagen og søndagen bli prega av regnvêr.Foto: Erik Johansen / NTB / NPK
Flotte fargar i fjellet i Gravdalen mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen.Foto: Paul Kleiven / NTB / NPK
Neste veke vil det ikkje lenger vere tvil om kva for ei årstid vi er i då temperaturane vil reflektere eit meir normalt haustvêr, ifølgje Meteorologisk institutt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / NPK.
Medan nordmenn på fastlandet førebur seg på årets første snøfall, er innbyggjarane på Svalbard allereie godt på veg mot vinteren, ifølgje Meteorologisk institutt. Til helga er det meldt minus 9 grader fleire stader på Svalbard. Her frå Longyearbyen i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / NPK