«Det som er litt trist med deler av den debatten som nå pågår, er at det skapes en polarisering og sår mellom fastboende og hyttefolk som det kan ta lang tid og lege.»

Lederen av Skien AUF har i VTB 29.03. et innlegg der man kan få inntrykk av at det er hun som skal bestemme om jeg skal dra på hytta til påske eller ikke. Det er sikkert ikke slik ment og jeg kan forsikre AUF lederen om at, selv om jeg veldig gjerne skulle vært på i hytta i påsken, så har jeg ingen planer om å dra dit før myndighetene har gitt grønt lys og jeg trenger altså ikke vente på klarsignal fra henne. Og når jeg eventuelt dra til fjells, så har jeg ingen planer om å oppsøke hverken bestemødre eller andre gamle i kommunen, jeg kommer til å dra rett på hytta og isolere meg der. Det er nemlig slik at jeg er også redd for å bli smittet og ønsker derfor ingen kontakt hverken med lokalbefolkningen eller med hyttenaboer. Jeg skulle gjerne kunne gjort det på den måten, for jeg anser meg for mer utsatt for smitte her i byen, og om jeg skulle bli smittet, vil jeg lettere kunne smitte andre når jeg en gang i blant går ut av leiligheten.

Og så virker det som om hun mener FHI har frarådet folk å dra på hytta. Da har hun andre kilder enn meg, for jeg har fått med meg følgende fra VG:

«Mandag opplyser overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til Dagens Næringsliv at de ikke har vært involvert i beslutningen om det mye omtalte hytteforbudet. Til avisen sier Aavitsland at «det kan være nyttig å ha flere folk i fjellet enn i parker i byene hver helg».

Jeg mener også å ha fått med meg at det tar noe tid fra man merker de første symptomene til man blir skikkelig syk. Dersom vi er på hytta og kona eller jeg skulle merke at vi blir syke, så ville vi kontakte fastlegen der vi bor, sette oss i bilen og reise hjem. Om vi skulle rammes av et alvorlig hjerteattakk, slag eller et komplisert benbrudd, så ville vi kontakte 113 og forhåpentlig bli hentet.

Det som er litt trist med deler av den debatten som nå pågår, er at det skapes en polarisering og sår mellom fastboende og hyttefolk som det kan ta lang tid og lege. Kanskje burde man vurdere å slakke litt på restriksjonene og bruke sunn fornuft, slik man gjør ellers i samfunnet. Hold avstand, vask hender og vis hostekultur.

Jan Syvertsen